korisnik: lozinka:
Naslovnica Pretraživanje English AAA
Broj posjeta:
21519
 
ERASMUS MUNDUS

 

Erasmus Mundus - prozor vanjske suradnje (Erasmus Mundus External Cooperation Window) financijski je instrument Europske komisije čiji je cilj poticanje suradnje između visokoobrazovnih ustanova iz zemalja članica Europske unije s neeuropskim zemljama.

Program je namijenjen visokoobrazovnim ustanovama koje sudjeluju u prijavi projekata, a nakon što je projekt odobren studenti i nastavnici mogu se prijaviti za financiranje mobilnosti. Prijave projekata šalju se izravno Europskoj komisiji, a za mobilnost se prijavljuje na web stranicama pojedinoga konzorcija.

Projekti uključuju partnerstva između više europskih visokoobrazovnih ustanova i visokoobrazovnih ustanova u pojedinim geografskim područjima (tzv. LOTs) koja predviđaju mobilnost studenata i nastavnika.

Uglavnom je riječ o mobilnosti studenata i nastavnika u europske zemlje (sve razine studija), a u manjoj mjeri je predviđeno da europski studenti i nastavnici odlaze na visokoškolske ustanove u treće zemlje. Financiraju se boravci u trajanju od 1 do 34 mjeseca. Stipendije pokrivaju troškove boravka, puta, zdravstvenoga osiguranja i školarine.

Status visokoobrazovnih ustanova iz Hrvatske jednak je statusu ustanova iz zemalja Europske unije te za sudjelovanje u prijavi projekta one, iznimno, ne moraju imati Erasmus sveučilišnu povelju (Erasmus University Charter).

 

Detaljnije informacije o Erasmus Mundusu mogu se pronaći na mrežnim stranicama Izvršne agencije Europske komisije za obrazovanje i kulturu i na mrežnim stranicama nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU.

 


TRAŽILICA