Naslovnica Pretraživanje AAA
Broj posjeta:
33950
 
ERASMUS MUNDUS

PRIJAVE NA OVAJ PROGRAM VIŠE NISU MOGUĆE!

Program ERASMUS MUNDUS završio je 31. prosinca 2013. godine te nove prijave na taj program pod starim uvjetima nisu moguće. Projekti odobreni na zadnjim natječajima trajat će do kraja njihove realizacije pod uvjetima natječaja na kojem su odobreni. Od 2014. godine nove se prijave primaju preko programa Erasmus+, koji se počeo provoditi 1. siječnja 2014. godine i trajat će do 31. prosinca 2020. godine. 

Erasmus Mundus - prozor vanjske suradnje (Erasmus Mundus External Cooperation Window) financijski je instrument Europske komisije čiji je cilj poticanje suradnje između visokoobrazovnih ustanova iz zemalja članica Europske unije s neeuropskim zemljama.

Program je namijenjen visokoobrazovnim ustanovama koje sudjeluju u prijavi projekata, a nakon što je projekt odobren studenti i nastavnici mogu se prijaviti za financiranje mobilnosti. Prijave projekata šalju se izravno Europskoj komisiji, a za mobilnost se prijavljuje na web stranicama pojedinoga konzorcija.

Projekti uključuju partnerstva između više europskih visokoobrazovnih ustanova i visokoobrazovnih ustanova u pojedinim geografskim područjima (tzv. LOTs) koja predviđaju mobilnost studenata i nastavnika.

Uglavnom je riječ o mobilnosti studenata i nastavnika u europske zemlje (sve razine studija), a u manjoj mjeri je predviđeno da europski studenti i nastavnici odlaze na visokoškolske ustanove u treće zemlje. Financiraju se boravci u trajanju od 1 do 34 mjeseca. Stipendije pokrivaju troškove boravka, puta, zdravstvenoga osiguranja i školarine.

Status visokoobrazovnih ustanova iz Hrvatske jednak je statusu ustanova iz zemalja Europske unije te za sudjelovanje u prijavi projekta one, iznimno, ne moraju imati Erasmus sveučilišnu povelju (Erasmus University Charter).

 

Detaljnije informacije o Erasmus Mundusu mogu se pronaći na mrežnim stranicama Izvršne agencije Europske komisije za obrazovanje i kulturu i na mrežnim stranicama nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU.

 


TRAŽILICA